Grow a pair, een uitdrukking die we in Nederland, in mijn ogen, te weinig gebruiken. In vrij Nederlands vertaald betekent het zoiets als “toon eens een paar ballen” of “wees dan stoer”, “verman je”! Gisteravond betrapte ik mezelf er op dat ik het tegen een klant zei en vanmorgen werd ik wakker en het eerste wat ik dacht was, oh mijn god, ik heb tegen een klant gezegd “to grow a pair”!

Voordat al mijn klanten straks bang wegrennen, of nog erger, mensen die twijfelen nu heb weg gejaagd 😉 Ik zal het even in context plaatsen, dan wordt het misschien wat duidelijker.

De dame in kwestie is nu zo’n 3 weken bezig met het 800 programma, dat betekent 4 producten per dag, alle maaltijden inclusief een tussendoortje. Dit doet zij met nog een andere dame.
Beide dames gaan lekker en vallen, zelfs met een tussentijds etentje, goed af. Maar hier komt de crux! Dame 1 heeft nergens last van, heeft geen honger, ziet heus af en toe wel iets lekkers voorbij komen, maar kijkt weg en gaat door. Dame 2 echter, heeft honger, de hele dag, en is lusteloos en sacherijnig. Dit laatste werd overigens heftig knikkend beaamd door dame 1 😉

Beide dames wonen in hetzelfde huis en volgen hetzelfde programma, het enige verschil is de leeftijd. Sacherijnige dame is jonger. Ik vroeg beide dames hoe het kan? Hoe kan het dat de een nergens last van heeft en vrolijk door gaat als er wat lekkers voorbij komt, en dat de andere steeds sacherijniger wordt?! “Ja, geen idee, wist ik het maar”, zei sacherijnige dame! Weer heftig knikken aan de andere zijde.

En ik weet niet of het het tijdstip was, aan het eind van een drukke dag, of dat ze iets raakte bij me, omdat ik ook zo jong was toen ik 20 kilo ben afgevallen, maar ineens hoorde ik mezelf zeggen,

“weet je wat het is, het is niets lichamelijks. Het probleem zit in jouw hoofd! Dame 1 heeft nergens last van, omdat ze wil afvallen, ze is het zat en ze wil van haar overgewicht af. En ik dacht dat jij dat ook wilde? Als jij zo blijft afvallen als je nu doet, dan ben je over 3 weken klaar. 3 weken……..wat zijn nou 3 weken?! Dus kom op, GROW A PAIR! Blik op oneindig en houd vol!”

Dame 1 knikte wederom driftig met me mee en samen keken we dame 2 aan…..een zucht ontsnapte. “Ja, als je het zo bekijkt dan valt het eigenlijk wel mee hè?” Ding ding ding ding, aha moment, kwartje viel!
Juist precies zo moet je het bekijken! Je bent niet zielig, je hebt geen honger, je kiest er namelijk helemaal zelf voor! Jij was het zat, jij belde mij voor een afspraak, jij wilt afvallen!

En als dat kwartje is gevallen, dan wordt het makkelijk. En hoe stom het ook klinkt, pas dan zal je trek weg gaan, want het is geen honger, en dan zul je af gaan vallen.

En hoewel ik er vanmorgen dus van schrok, sta ik er wel nog steeds achter. Ik ben er elke week voor je, ik juich mee als het goed gaat, help je met recepten als je weer gaat koken, maar dit is eigenlijk mijn belangrijkste taak….soms moet ik even advocaat van de duivel zijn en zeggen waar het op staat. Maar laat dat nou net zijn wat ik het leukste vind aan mijn werk 😈

Liefs,

Denise

PS Dame 1 en dame 2 weten hiervan en hebben toestemming gegeven om dit verhaal te plaatsen. Uiteraard heb ik een en ander een beetje gechargeerd, maar het sacherijnige is later zelfs nog door een 3e partij bevestigd, daar is dus geen woord van gelogen😂