Dit onderwerp spookt al door mijn hoofd sinds ik de eerste blog op papier probeerde te krijgen. Het is namelijk niet zo’n makkelijk onderwerp, en ik vind het ook echt lastig om hierin ‘netjes’ te blijven. Inmiddels ben ik een aantal blogs verder, en ga ik het maar gewoon proberen. Het zijn gedachtenspinsels maar na nog zo’n voorval was de maat vol, en kwamen de woorden vanzelf.

Ik snap het niet

Ik wil het niet snappen, en ik ga het nooit snappen ook. Waarom, maar serieus WAAROM doen mensen het? Laten we bij het begin beginnen. Body shaming staat namelijk niet in het woordenboek, maar het woord spreekt voor zich. Als je aan body shaming doet, maak je jezelf schuldig aan het belachelijk maken van het lichaam van een ander. Maakt niet uit wat voor soort lichaam, tegenwoordig heeft iedereen blijkbaar een vrijbrief om onbeschaamd maar vooral lekker anoniem vanachter hun computerscherm commentaar te geven op een ander.

Nogmaals de vraag waarom?

Ga je jezelf daar nou echt beter door voelen? Kan je dan met een trots gevoel je computer / telefoon / ipad afsluiten en denken “zo, ik heb iemand even lekker een rotgevoel gegeven, mijn dag is weer goed”? En wat misschien nog wel erger is, is dat ze zich waarschijnlijk van geen kwaad bewust zijn, want het is nou eenmaal hun mening, en zij hebben ook recht op vrijheid van meningsuiting. En dat is zeker waar, alleen waar ligt die grens? Draai het eens om; hoe zou jij het zelf vinden als er zo over je gepraat wordt terwijl je net weken-, dan wel niet maandenlang keihard gewerkt hebt voor dit resultaat?

Voor en na foto’s zie je overal

Je ziet ze op allerlei soorten sport sites en Facebook pagina’s ook, voor en na foto’s. Enorm motiverend, leuk om naar te kijken maar vooral razend knap van die mensen, petje af! Vrouwen die eerst maat XXXL hadden, en zo hard gewerkt hebben dat ze nu maat L aan kunnen. Niets dan respect. En TOCH zijn er mensen die dan zeggen “nou ze ziet er nog steeds niet goed uit”. WAAROM??? Hetzelfde geldt voor mannen of vrouwen die graag iets gespierder willen worden. Hun lichaam, hun keus, klaar. Maar nee hoor, onze body shamers vinden van niet, vrijheid van meningsuiting dus daar komen de beledigingen “ziet er niet uit” “ik zie liever wat vlees op je botten” “je lijkt wel een vent” “dit is niet gezond” en ga zo maar door.

Wat body shamers lijken te vergeten

is dat die personen op de foto ook mensen zijn, mensen met gevoel. Mensen die ’s avonds benieuwd zijn naar de reacties en dan dit soort troep lezen. Mensen die ongelofelijk trots op zichzelf waren (en terecht!!!) maar na het lezen van deze berichten ineens al het zelfvertrouwen weer kwijt zijn, en weer gaan twijfelen aan zichzelf…

Het vergt zo ontzettend veel moed om dit soort foto’s online te zetten

want hoe kwetsbaar ben je wel niet? Daar kan je dan toch alleen maar respect voor hebben? En misschien is jouw mening wel dat je iets slanker, of juist iets voller, of minder gespierd, of bodybuilder of whatever mooier vind, dat kan! Maar de stap van dit denken, en dit maar het web opgooien is best groot. Hou het toch voor je… Je bent niet verplicht om te reageren he?

Ik wil deze blog eens afsluiten met een wijze raad. En wel van Stampertje (ja: uit de film Bambi)

If you can’t say something nice, don’t say nothing at all…

Liefs Paula